Saturday, February 28, 2009

Mencipta atau mengabaikan potensi?

Semalam aku membaca sebuah posting mengenai kerjaya selepas belajar. Seorang sahabat saya ini telah saya syorkan mengambil kursus khas atau profesional. Memandangkan pengajian kami suatu masa dahulu dalam bidang sains komputer terlalu am, maka ia sangat tidak kompetitif untuk bersaing bersama orang lain yang berada dalam bidang perkomputeran.

Kenapa istilah SANGAT saya tulis disini. Ia merujuk kepada perlambakan bukan sahaja bidang IT, malah semua bidang. Tanya saja siapa yang sedang menganggur ketika ini. Mereka adalah segelintir dari graduan yang telah mencipta potensi tetapi kemudian mengabaikannya. Perkara ini wujud kerana kurangnya kesedaran diantara kita tentang pentingnya persaingan sekarang, dan masa-masa akan datang.

Saya lampirkan perbualan sedetik kami :

sipulan, elok kau amik kursus profesional.
macam Syah, dia dapat jadi programmer java.
dasat tu.
aku syorkan kau buat cmtu.
sebab sn comp ni terlalu am.

so kena la amik yang fokus macam java training program yg Syah buat sebagai contoh.

jawapan dia : java???oh tuhan pecah otak oden.

Disini sudah wujud ketakutan yang entah darimana yang sering membataskan potensi yang besar, membuatkan ia semakin kecil dan terus gelap. Belum ada percubaan, sudah membuat kesimpulan. Inilah boleh dikategorikan sebagai kesimpulan yang membunuh. bak pepatah "Hidup segan mati tak mahu".

Potensi telah dicipta semasa dibangku sekolah lagi dimana saat itu kita dicorakkan sengan pelbagai pengetahuan termasuk pembentukan keperibadian. Dan apabila melangkah kaki ke peringkat pengajian tinggi, skop nya semakin mengecil jika merujuk kepada pembelajaran tetapi membesar dari segi pengalaman hidup dan cara mengadaptasinya. Setiap hari kita ke kelas menelaah pelajaraan yang kemudiaannya kita diuji melalui test, kuiz, peperiksaan dan sebagainya untuk menguji kemampuan kita. Disitu lah potensi mula tumbuh bagai cendawan lepas hujan.

Yang sedihnya sebaik tamat sahaja pengajian, ia semakin diabaikan. Baik pelajaran mahupun keperibadian. Kita sambil lewa dalam meletakkan diri untuk terus bersaing dengan yang lain dan hanya menanti peluang itu datang. Memang rezeki ketentuanNya. Tapi kita sebagai khalifah istimewa haruslah berusaha memperbaiki diri hari demi hari dalam kehidupan sejagat. Marilah kita bersama-sama mewujudkan kembali keagungan empayar Islam yang mahsyur suatu masa dahulu.. InsyaAllah..

*************************************************************************************

Kebelakangan ini saya kerapa memikirkan bagaimana untuk mendapatkan satu hassil yang terbaik untuk diri saya. Saya fikir dan saya buat. Saya gagal tetapi itu bukan nokhtah. Nokhtah hanya pada penulisan ini...

Semalam N dah mula buat dan menulis blog. Leh la baca perjalanan hidup dia lepas ni. Kadang2 kalau kita perasan, blog ni adalah satu dunia lain dalam hidup kita. Dunia yang mana suatu tempat yang kita meluahkan sendiri apa yang ada dalam pemikiran kita. Di tulis sebutir yang tiada dinding untuk dirempuhnya.. Itulah kelebihan manusia. Bersyukurlah...

Friday, February 06, 2009

Apa yang kita perlu tahu

Rupanya banyak juga kerperluan harian yang kita guna sumber dari luar. Mai la kita tengok mende..

Syarikat : Phillip Morris Produk : Rokok dan Makanan Jenama : Marlboro, Virginia Slims, Benson & Hedges, Winston, Gold Coast, Merit, Parliament, Alpine, Basic, Cambridge, Bristol, Bucks, Chesterfield, Collector’s Choice, Commander, English Ovals, Lark, L&M, Players and Saratoga, C? e d’Or, Philadelphia, Polo, Milka, Malabar, Marabou, Prince Fakta : 12 % keuntungannya adalah untuk Israel, Setiap hari umat Islam membelanjakan USD 800 juta untuk membeli rokok mereka, keuntungan purata 10% atau USD 80 juta sehari. JADI USD 9.6 JUTA DUIT ORANG ISLAM PERGI KE ISRAEL SETIAP HARI

Syarikat : Coca-Cola - McDonalds - Burger King - Pizza Hut ?KFC Produk : Minuman Jenama : Light Coke, Fanta, Sprite, Canada Dry, Crush, Schweppes, Minute Maid, Nestea, Dr. Pepper Fakta : Sejak 1966 Coca Cola meyokong penuh negara Israel. Coca Cola telah menerima anugerah tertinggi dari kerajaan Israel kerana lebih 30 tahun menyokong mereka serta membantah boikot Liga Arab terhadap Israel.

Syarikat : Nestle Jenama : Kit Kat, Perrier, Libby, Nescafe, Maggie, Buitoni, Nestea, Freskies, Vittel, Pure Life, Nido, Smarties, Lion, Polo, After Eight, Coffee Mate, Nesquik, Aero, Quality Street, Felix (cat food), Crosse & Blackwell, Milkmaid, Carnation, Shreddies, Baci Baby Ruth, Butterfinger, Milkybar, Frutips Fakta : Syarikat Swiss ini dimilikki 50.1% oleh syarikat Israel, Osem Investments. Pada tahun 2000 mengumumkan untuk melabur berjuta-juta dolar di Israel dalam R & D. Pada tahun Peter Brabeck-Letmathe bagi pihak Nestle menerima Anugerah Jubli daripada Perdana Menteri Netanyahu.

Syarikat : Disney Produk : Disneyland, Euro-Disney, Jenama Disney, Kartun, Filem Fakta : Pameran Walt Disney Millennium di Epcot Centre Florida menonjolkan Jerusalem sebagai ibu negara Israel. Kos US 8 juta untuk pameran ini dibiayai US 1.8 juta oleh Israel untuk menentukan isi kandungan pameran. Ini adalah kempen Israel menggunakan Disneyland untuk menguasai Jerusalem sepenuhnya.

Syarikat : Delta Galil Industries Ltd. Produk : Pasaraya, Pakaian dan Kasut Jenama : JC Penney , Carrefour Nike, Reebok, Converse, Calvin Klein, Gap, Boss, Ralph Lauren, Banana Republic, Bauer, Wrangler, Dim, Old Navy Dockers, Celio, J. Crew , Caterpillar, Lou Riders, Pryca Fakta : Syarikat kain terbesar Israel. Pengasasnya Dov Lautman adalah kenalan rapat Presiden Israel ketika itu Ehud Barak.

Syarikat : Nokia Produk : Telekomunikasi, telefon bimbit dan elektronik Fakta : Nokia melabur begitu banyak di Israel dan memanggilnya PROJEK ISRAEL.

Syarikat : Danone Produk : Makanan, minuman dan biskut Produk : Evian, Alpina, LU Biscuits, Tuc, Volvic, Strauss dairy, Jacob biscuits, Danone yogart, HP foods, LEA & PERRINS, Sant? Galbani, Danao, Danette Fakta : Pada tahun 1998 Franck Riboud bagi pihak Danone menerima Anugerah Jubli daripada Perdana Menteri Israel, Netanyahu. Anugerah tertinggi negara Israel untuk syarikat yang memperkukuhkan ekonomi Israel. Institut Danone, satu institut Penyelidikan dan Pembangunan telah di tubuhkan di Israel pada tahun 1998.

Syarikat : Johnson & Johnson Produk : Kesihatan. Fakta : Pada tahun 1998 Roger S. Fineon bagi pihak Johnson & Johnson, menerima Anugerah Jubli daripada Perdana Menteri Israel Netanyahu.

Syarikat : Revlon Produk : Kosmetik Fakta : Jutawan Ronald Perelman yang memiliki Revlon adalah seorang Zionis. Penyokong kuat Zionis Merupakan pemegang amanah Pusat Simon Wiesenthal Center yang menggunakan Holocaust untuk mendapatkan sokongan Zionisma dan Israel.

Syarikat : AOL Time Warner Produk : Media Elektronik dan Cetak Jenama : ICQ, Warner Bros, CNN, AOL, Times magazine Fakta : AOL memperuntukkan 30% daripada portfolio keuntungan di Israel. Pada tahun 1998 AOL menerima anugerah Jubli daripada Perdana Menteri Netanyahu.

Syarikat : IBM Fakta : Mempunyai 1700 pekerja di Israel. Satu dari 3 syarikat yang disanjung semasa Jamuan Makan Malam Liga Persahabatan Amerika-Israel Untuk Demokrasi pada 25 Jun 2001 bersama Ariel Sharon.

Syarikat : L’Oreal Jenama : Giorgio Armani, Lancome, Biotherm, Garnier, Helena Rubinstein, Donna Karan, Vichy, Cacharel, Maybelline, Redken, La roche-posay, Carson Fakta : Setelah disaman US 1.4 juta kerana menulis surat pada Liga Arab bahawa mereka menutup kilang di Israel, mereka kemudian malbur dengan begitu banyak di Israel. Kongres Yahudi Amerika amat berpuas hati dengan L? real dan menganggap mereka sahabat akrab.

Syarikat : Intel Produk : Perkakasan komputer Fakta : Intel adalah penyokong kuat Israel. Pusat pembangunan pertama di luar Amerika didirikan di Haifa pada 1974.

Syarikat : Estee Lauder Jenama : Clinique, Tommy Hilfiger, DKNY, Aramis, Origins, Ko Malone, La Mer, Prescriptives, Bobbi Brown Essentials, Aveda, Jane, MAC Cosmetics, Kate Spade, Fragrances, Stila Fakta : Pengerusinya, Ronald Lauder, pernah menjadi pengerusi Persidangan Utama Kesatuan Amerika Yahudi. Juga adalah presiden Tabung Kebangsaan Yahudi yang fungsinya ialah untuk menghalalkan pengambilan tanah rakyat Palestin oleh Israel.

Syarikat : News Corporation Produk : 20th Century Fox, Star, SKY, New York Post, National Geographic Channel, News of the World, The Times, The Sun, Nursery World, The weekly Standard, Daily Telegraph, Harper Collins Fakta : Murdoch’s New Corp. melabur dengan begitu banyak di Israel.

Syarikat : Kimberly-Clark Produk : Huggies, Kotex, Kleenex, Scott, ANDREX products Freedom, Scottex Fakta : Pada tahun 1998 Robert P. Van der Merwe , Pengerusi Kimberly Clark , menerima Anugerah Jubli daripada Perdana Menteri Israel Netanyahu, kerana sumbangan mereka dalam membangunkan ekonomi Israel.

LAIN-LAIN SYARIKAT

Syarikat : Procter and Gamble Produk : Kesihatan, sabun, syampu Jenama : Head & Shoulders, Pert Plus, Pentain, Always, Tide, Crest, Pampers, Lux, Palmolive, Camay, Zest, Ariel, Fairy, Signal 2, close up, colgate, Monsieur Propre, Oil of Olaz, Petrol Hahn, Pringles, Sanicroix, Tampax, Tempo, Vicks, Vizir, Yes Swiffer, Ace, Action 500, Bonux, Mr Clean

MARS INC - Bounty, M&M’s, Mars, Snickers, Twix, Uncle Ben’s, Whiskas, Pedigree, Balisto, Brebbies

HASBRO - Parker, Pokemon, Star Wars, Episode I, Monopoly, Brothers, MB, Playskool, Tiger

GILETTE - Braun, Duracell, Gillette, Oral-B, Paper-Mate, Parker, Waterman

COLGATE PALMOLIVE - Ajax, Palmolive, Tahiti, Axion, Bingo, Fabe, Felire, La croix, Mennen, Murphy, Paic

Haagen, Dazs Ben & Jerry, CAMPBELL, Kellogg, Canderel, Levis, Raid, Heinz

Sumber : Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM

Sunday, February 01, 2009

Diam bukan bererti membisu

Assalamualaikum wrt.

Stelah sekian lama saya merasakan sudah terlalu lama saya meninggalkan dunia blog ini. Sebenarnya bukan blog ini yang saya tinggalkan. Saya masih menulis blog tapi bukan disini. ianya di kampungwifi yang pada masa yang sama saya menjalankan beberapa kajian tentang teknologi tersebut. Dengan yang demikian saya perlu menumpukan sesuatu untuk saya lebih fokus dalam apa yang saya kerjakan.

Diam tidak bermaksud saya membisu sepanjang saya tidak menulis disini. Tiap hari curahan doa kepada yang Maha kuasa kita sering lakukan demi saudara2 kita dan agama Islam yang kian teraniaya setiap hari. Bertubi2 cerita sedih dan khabar kematian yang membuatkan kita bertitis air mata mengenangkan nasib2 saudara kita yang dibunuh seperti main game.

Umat Islam kini perlu bersatu dalam menegakkan agama Allah yang sering diperlekehkan oleh dunia luar terutama yahudi.

Saya ada sedikit cerita dari sebuah ceramah dimana suatu masa dahulu tentang bangsa yang kuat berdusta iaitu tak lain dan tak bukan yahudi laknatullah. Bangsa ini merupakan musuh yang perlu dihapuskan kerana dibenci oleh orang2 kristian. Bayangkan lah, orang kristian pun tak suka yahudi ni. Sebab orang kristian menganggap yang bangsa yang paling bahaya didunia ialah yahudi. Mereka sendiri mengakui akan kehebatan orang yahudi. Lalu mereka berbunuh2 la.

Tiba suatu masa pula dimana ISLAM pula menjadi suatu kuasa besar dan amat digeruni. Kristian yang memusuhi yahudi ini, boleh bersatu dengan mereka hanya semata2 ingin menjatuhkan ISLAM. Dan ianya terjadi pada harini dimana penaja utama mereka iaitu Amerika mengeluarkan belanja yang banyak bagi program ketenteraan kepada yahudi.

Bangsa yang kuat berdusta ini juga menjadi mangsa kekejaman Nazi suatu masa dahulu gara2 berdusta. Inilah satu2nya bangsa didunia yang membenarkan penganutnya membunuh para penganut agama lain.

Berjihadlah kita semua di jalan Allah kerana musuh2 Islam berada dimana2 sahaja.
boikot lah segala barang yang berkaitan dgn musuh2 kita ni.
boleh semak dilaman web PPIM.