Posts

Showing posts from February, 2009

Mencipta atau mengabaikan potensi?

Image
Semalam aku membaca sebuah posting mengenai kerjaya selepas belajar. Seorang sahabat saya ini telah saya syorkan mengambil kursus khas atau profesional. Memandangkan pengajian kami suatu masa dahulu dalam bidang sains komputer terlalu am, maka ia sangat tidak kompetitif untuk bersaing bersama orang lain yang berada dalam bidang perkomputeran.

Kenapa istilah SANGAT saya tulis disini. Ia merujuk kepada perlambakan bukan sahaja bidang IT, malah semua bidang. Tanya saja siapa yang sedang menganggur ketika ini. Mereka adalah segelintir dari graduan yang telah mencipta potensi tetapi kemudian mengabaikannya. Perkara ini wujud kerana kurangnya kesedaran diantara kita tentang pentingnya persaingan sekarang, dan masa-masa akan datang.

Saya lampirkan perbualan sedetik kami :

sipulan, elok kau amik kursus profesional.
macam Syah, dia dapat jadi programmer java.
dasat tu.
aku syorkan kau buat cmtu.
sebab sn comp ni terlalu am.

so kena la amik yang fokus macam java training program yg Syah buat sebagai co…

Apa yang kita perlu tahu

Image
Rupanya banyak juga kerperluan harian yang kita guna sumber dari luar. Mai la kita tengok mende..
Syarikat : Phillip Morris Produk : Rokok dan Makanan Jenama : Marlboro, Virginia Slims, Benson & Hedges, Winston, Gold Coast, Merit, Parliament, Alpine, Basic, Cambridge, Bristol, Bucks, Chesterfield, Collector’s Choice, Commander, English Ovals, Lark, L&M, Players and Saratoga, C? e d’Or, Philadelphia, Polo, Milka, Malabar, Marabou, Prince Fakta : 12 % keuntungannya adalah untuk Israel, Setiap hari umat Islam membelanjakan USD 800 juta untuk membeli rokok mereka, keuntungan purata 10% atau USD 80 juta sehari. JADI USD 9.6 JUTA DUIT ORANG ISLAM PERGI KE ISRAEL SETIAP HARISyarikat : Coca-Cola - McDonalds - Burger King - Pizza Hut ?KFCProduk: Minuman Jenama : Light Coke, Fanta, Sprite, Canada Dry, Crush, Schweppes, Minute Maid, Nestea, Dr. Pepper Fakta : Sejak 1966 Coca Cola meyokong penuh negara Israel. Coca Cola telah menerima anugerah tertinggi dari kerajaan Israel kerana lebih 30…

Diam bukan bererti membisu

Image
Assalamualaikum wrt.

Stelah sekian lama saya merasakan sudah terlalu lama saya meninggalkan dunia blog ini. Sebenarnya bukan blog ini yang saya tinggalkan. Saya masih menulis blog tapi bukan disini. ianya di kampungwifi yang pada masa yang sama saya menjalankan beberapa kajian tentang teknologi tersebut. Dengan yang demikian saya perlu menumpukan sesuatu untuk saya lebih fokus dalam apa yang saya kerjakan.

Diam tidak bermaksud saya membisu sepanjang saya tidak menulis disini. Tiap hari curahan doa kepada yang Maha kuasa kita sering lakukan demi saudara2 kita dan agama Islam yang kian teraniaya setiap hari. Bertubi2 cerita sedih dan khabar kematian yang membuatkan kita bertitis air mata mengenangkan nasib2 saudara kita yang dibunuh seperti main game.

Umat Islam kini perlu bersatu dalam menegakkan agama Allah yang sering diperlekehkan oleh dunia luar terutama yahudi.

Saya ada sedikit cerita dari sebuah ceramah dimana suatu masa dahulu tentang bangsa yang kuat berdusta iaitu tak lain dan tak…